poniedziałek, 26 grudnia 2011

Zalety wit. E

Choroby demencyjne dotykają milionów Europejczyków, w
samych Niemczech zdiagnozowanych jest ponad milion pacjentów,
jednocześnie przybywa corocznie ponad 200 tys. nowych
przypadków. Najczęstszą formę demencji stanowi choroba
Alzheimera z 700 tys. rzeszą dotkniętych nią pacjentów, w Polsce
szacuje się, że liczba chorych na Alzheimera przekroczyła
już 200 tys. Cechami charakterystycznymi dla chorób demencyjnych
są zaburzenia osobowości i pamięci spowodowane
obniżającą się sprawnością umysłową. Do czynników wywołujących
te coraz częstsze schorzenia zaliczyć można – obok naturalnych
procesów związanych ze starzeniem się organizmu i
predyspozycjami dziedzicznymi – zaburzenia metaboliczne
mózgu, chorobę sercowo-naczyniową, zakłócenie gospodarki
hormonalnej, jak również czynniki środowiskowe, nadmiar
bodźców i wpływ stresu.
Podczas, gdy medycyna konwencjonalna znalazła się w ślepym zaułku
chorób demencyjnych – naturalne terapie zdrowotne wykorzystują z
powodzeniem określone mikroelementy w prewencji tych chorób.
Słuszność tego kierunku znajduje potwierdzenie w coraz to nowych
prowadzonych badaniach naukowych.
Lipiec 2010 r.
Badanie potwierdza ochronną
funkcję witaminy E w chorobie Alzheimera
Kombinacja różnych form witaminy E może pomóc w zapobieganiu
postępującej demencji ludzi starych. To wynik aktualnie opublikowanego
w „Journal of Alzheimer’s Disease” szwedzkiego badania, w którym to
sprawdzano, czy podwyższony poziom witaminy E w plazmie ludzi
starych wykazuje ochronną funkcję przy chorobie Alzheimera.
Wyniki tego badania potwierdzają, że witamina E może obniżyć
ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera. Działanie neuroprotekcyjne
(ochronne na komórki nerwowe) wykazuje nie
tylko sam alfa-tokoferol, ale przede wszystkim mieszanka
(kombinacja) różnych komponentów witaminy E. Chociaż rola
rodziny witamin E w chorobie Alzheimera nie jest do końca wyjaśniona
– jak wykazują badacze w swoim sprawozdaniu – można z
dużym prawdopodobieństwem potwierdzić działanie ochronne tej
grupy mikroskładników.
Pod nazwą witaminy E kryje się nie pojedynczy związek, ale grupa
substancji rozpuszczalnych w tłuszczach, o podobnej strukturze, których
w sumie jest osiem: cztery określane są jako tokoferole, kolejne
cztery to tokotrinole. Szczególne znaczenie dla ochrony komórek
mają tokoferole, czyli: alfa-, beta-, gamma- i delta-tokoferol.
Witamina E należy do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.
Wysoką ich zawartością charakteryzują się przede wszystkim określone
oleje roślinne, jak również produkty sojowe. W synergii z innymi witaminami
- np. z witaminą C - witamina E może zostać w organizmie zregenerowana
i w ten sposób znów przejąć kolejne funkcje. W związku z jej
wysokim potencjałem ochronnym – najważniejszym zadaniem witaminy
E jest ochrona antyoksydacyjna, dlatego odgrywa ona ogromną rolę w
profilaktyce miażdżycy.
Chociaż najbardziej aktywnym tokoferolem przemian metabolicznych
jest znany alfa-tokoferol, to należy jednak nadmienić, iż toloferole wykazują
się szczególną skutecznością wówczas, gdy wszystkie cztery formy
dostępne są w kompleksie.
Przewaga medycyny komórkowej zostaje potwierdzona
Medycyna komórkowa patrzy dziś wstecz na prawie dwie dekady
intensywnych badań naukowych nad znaczeniem mikroelementów,
jak i korzyściami płynącymi z ich stosowania, w przypadku rozlicznych
problemów zdrowotnych i na integrację wiedzy całej generacji naukowców
w opracowaną naukowo synergię mikroskładników.
Przytoczone w naszej dzisiejszej publikacji badanie naukowe potwierdza
szczególne znaczenie mikroskładników w zapobieganiu i naturalnym
zwalczaniu chorób, jak również udowadnia jeszcze raz przewagę
medycyny komórkowej, która to znaczenie kompleksu tokoferoli podkreśla
od lat i postuluje ich stosowanie w kompleksowym zaopatrzeniu
podstawowym organizmu.
Zapowiedź
Więcej informacji na temat zapobiegawczych i wspomagających
korzyści z mikroelementów przy chorobach demencyjnych, jak i chorobie
Alzheimera, ze szczególnym uwzględnieniem roli dla mózgu
kwasów tłuszczowych Omega-3, otrzymacie Państwo w kolejnej wiadomości:
Zdrowie – naturalnie!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz