poniedziałek, 26 grudnia 2011

Zalety kwasow Omega-3

Kwasy tłuszczowe Omega 3 są dziś znane prawie

wszystkim, nie tylko ze względu na coraz większą ilość

badań naukowych nad tymi najważniejszymi dla

zachowania zdrowia kwasami tłuszczowymi. W ostatnich

latach kwasy tłuszczowe Omega 3 stały się modne i

„odkrył” je dla własnych potrzeb również przemysł

spożywczy. Praktycznie każdemu z nas, robiącemu zakupy

spożywcze, wpadła w oko nazwa „Omega 3” - chociażby w

regałach z margaryną, w zamrażarkach z rybnymi

paluszkami, czy na półkach drogeryjnych, jako kapsułki z

olejem rybim. Podkreśla się szczególnie ich funkcję

ochronną dla serca. Ale czym tak naprawdę są kwasy

tłuszczowe Omega 3 i dlaczego wywierają pozytywny

wpływ na zachowanie zdrowia układu krążenia? Na te

pytania chcemy odpowiedzieć w naszej dzisiejszej serii

informacyjnej „Zdrowie – naturalnie!”

Kwasy tłuszczowe Omega 3 należą do rodziny

wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. „Omega 3”

identyfikuje pozycję wiązania nienasyconego w cząsteczce

tych kwasów, które występują zarówno w pokarmie

pochodzenia roślinnego jak i zwierzęcego. Istotne jest to, że

nasz organizm nie potrafi ich produkować i dlatego jest

konieczne, by kwasy tłuszczowe Omega 3 - jako substancje

niezbędne dla zdrowia, były dostarczane regularnie z

pożywieniem. Do kwasów tłuszczowych Omega 3

pochodzenia roślinnego należy tzw. kwas alfa liponowy

(ALA), znajdujący się przede wszystkim w olejach roślinnych,

jak: olej lniany, rzepakowy, sojowy, czy z orzecha włoskiego.

Nie jest on jednak tak skuteczny w działaniu, jak EPA (kwas

eikozapentaenowy), czy DHA (kwas dokozaheksaenowy).

Źródłem tych biologicznie aktywnych kwasów tłuszczowych

Omega 3 są przede wszystkim tłuste zimnowodne ryby, jak:

łosoś, śledź, makrela, czy tuńczyk, które to pobierają kwas

alfa liponowy ze specjalnego gatunku morskich mikroalg i

przetwarzają go na EPA i DHA. Również ludzki organizm jest

w stanie przetworzyć kwasy tłuszczowe Omega 3

pochodzenia roślinnego na długołańcuchowe, biologicznie

aktywne kwasy tłuszczowe EPA i DHA, jednak tylko w

nielicznym procencie. Dlatego też jedynie dieta bogata w ryby

umożliwia przyjmowanie większych ilości tych niezbędnych

kwasów tłuszczowych i zapobieganie ich niedoborom w

organizmie.

Kwasy tłuszczowe z rodziny Omega 3 mają ogromne

znaczenie dla zdrowej funkcji naszego organizmu, jako

budulec dla tkanki mózgowej, dla syntezy niektórych

hormonów i optymalnej funkcji błon komórkowych.

Skuteczność kwasów Omega 3 w prewencji i leczeniu

różnych problemów zdrowotnych została wielokrotnie potwierdzona

w licznych badaniach naukowych. Między innymi

wykazano ich pozytywny wpływ w kontroli stanów zapalnych

w organizmie, alergiach, chorobie Alzheimera, Parkinsona,

czy ADHS i in. Jednym z najlepiej przebadanych, jest

wieloraki wpływ kwasów tłuszczowych Omega 3 w zakresie

terapii chorób serca i układu krążenia. Już od dziesięcioleci

jest znane, iż mieszkańcy arktycznych regionów – Eskimosi –

rzadziej dostają zawałów serca niż mieszkańcy Europy

środkowej, pomimo spożywania dużej ilości tłuszczów.

Głównym tego powodem jest to, że tradycyjna dieta

Eskimosów jest bogata w ryby. W związku z tym naukowcy

już w latach 70-tych ubiegłego stulecia zajęli się intensywnie

badaniami nad terapeutycznym działaniem kwasów

tłuszczowych Omega 3, których bogatym źródłem są ryby.

Obecnie dysponujemy tysiącami badań potwierdzającymi

pozytywny wpływ kwasów tłuszczowych Omega 3 na

zdrowie serca i układu krążenia. Poniżej prezentujemy

Państwu najważniejsze z nich:

Pozytywne działanie kwasów tłuszczowych w utrzymaniu

zdrowia serca i układu krążenia jest wielorakie. Szereg badań

wykazało, iż pacjenci przyjmujący pokarm bogaty w Omega

3 (DHA i EPA) rzadziej doświadczają zawałów serca, niż

osoby z grupy kontrolnej. Japońscy naukowcy potwierdzili

też zależność pomiędzy wysokim spożyciem ryb i obniżonym

ryzykiem wystąpienia choroby sercowo-naczyniowej.

Wykazali oni, że przy spożyciu ryb powyżej 20 g dziennie

obserwuje się wyraźny spadek ryzyka zawału serca.

Kwasy tłuszczowe Omega 3 mogą hamować rozwój choroby

wieńcowej przez ich działanie obniżające poziom

trójglicerydów, jak też optymalizują krzepliwość krwi

zmniejszając tym samym ryzyko trombozy (tworzenia

zakrzepów krwi w naczyniach). Między innymi

amerykańskie badania potwierdzają, iż dzienne spożycie 3-4

g DHA i EPA może obniżyć poziom trójglicerydów o 20 do

50 procent. Kwasy tłuszczowe Omega 3 wpływają również

na obniżenie całkowitego cholesterolu we krwi, jak też na

poziom „dobrego”- HDL i „złego”-LDL cholesterolu.

Podwyższają one poziom „dobrego” – HDL, który pomaga

w transporcie nadwyżek cholesterolu do wątroby w celu

jego rozkładu.

Innym istotnym czynnikiem zwiększonego ryzyka miażdżycy

jest podwyższone ciśnienie tętnicze krwi. Badania naukowe

potwierdzają pozytywne działanie kwasów tłuszczowych

Omega 3 również w obniżaniu ciśnienia krwi. Między innymi

mogą one łagodzić działanie niektórych hormonów

podwyższających ciśnienie tętnicze, jak też pomagać w

rozszerzeniu światła naczyń włosowatych. Omega 3

poprawiają jednocześnie krążenie poprzez wzmocnienie

elastyczności czerwonych krwinek i sprawności naczyń

krwionośnych. To bardzo istotne czynniki w prewencji

chorób układu krążenia, ponieważ zakłócone krążenie krwi

może przyczynić się do rozwoju niedrożności naczyń serca.

Kwasy tłuszczowe Omega 3 również odgrywają rolę w

ochronie przed zakłóceniem rytmu i przewodnictwa serca.

Przedstawiamy Państwu poniżej kilka przykładów badań

prowadzonych nad właściwościami zdrowotnymi kwasów

tłuszczowych Omega 3 w chorobach serca i układu krążenia:

• Mleczne napoje zawierające kwasy tłuszczowe Omega 3

mogą zmniejszyć ryzyko choroby sercowo-naczyniowej:

http://www.nutraingredients.com/Research/Omega-3-fortified-dairyeffective-

for-heart-health-Study

• Zwiększone spożycie ryb u ludzi w średnim wieku

redukuje ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16401768

• Dieta bogata w Omega 3 wpływa na utrzymanie

zdrowych naczyń krwionośnych:

http://www.nutraingredients.com/Research/Omega-3-rich-mealshave-

blood-vessel-benefits-Study

• Kwasy tłuszczowe Omega 3 z olejów roślinnych mogą

zmniejszyć ryzyko zawałów serca:

http://www.newsroom.heart.org/index.php?s=43&item=459

• Wysokie spożycie EPA i DHA zmniejsza liczbę przypadków

śmierci z powodu choroby wieńcowej:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11939867

Można zauważyć, iż kwasy tłuszczowe Omega 3 są

niezastąpione w profilaktyce i leczeniu chorób serca.

Zarówno amerykańscy, jak i europejscy lekarze – specjaliści

chorób serca - zalecają spożywanie przynajmniej 2 posiłków

tygodniowo złożonych z ryb, lub regularne spożycie

suplementów diety zawierających Omega 3 (np. kapsułki z

olejem rybim - tranem). Jest wiadomo, że pewne składniki

odżywcze działają lepiej, jeżeli występują razem - niż osobno

(zasada biologicznej synergii). W przypadku Omega 3, ich

połączenie z witaminą E przynosi dodatkowe korzyści dla

zdrowia. Połączenie diety bogatej w witaminy i minerały z

regularnym dostarczaniem organizmowi optymalnych ilości

niezbędnych kwasów tłuszczowych Omega 3 to podstawowy

warunek dla zachowania zdrowia serca i układu krążenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz