piątek, 1 lipca 2011

Choroby pluc

Gruźlica płuc

• Po 50 g – ziele miodunki, ziele poziewnika, ziele przetacznika, ziele rdestu ptasiego, ziele skrzypu polnego, liść podbiału, liść babki, kwiatostan kocanki, kłącze perzu, porost islandzki.

Wszystkie składniki zmieszać. Za każdym razem brać kopiastą łyżkę stołową mieszanki, zalać szklanka wrzątku, przykryć na 3 godziny. Przecedzić, lekko podgrzać i pić 3 razy dziennie przed posiłkiem. Za każdym razem zaparzać świeże zioła.

Płucne krwotoki

• Po 50 g – ziele jemioły, ziele rdestu ostrogorzkiego, ziele tasznika, ziele krwawnika, liść mięty pieprzowej, lisć pokrzywy, kłącze pięciornika kurze ziele, kora wierzby, liść ruty.

Wszystkie składniki zmieszać. Za każdym razem brać kopiastą łyżkę stołową mieszanki, zalać szklanka wrzątku, przykryć na 3 godziny. Przecedzić, lekko podgrzać i pić 3 razy dziennie przed posiłkiem. Za każdym razem zaparzać świeże zioła.

Gruźlica odporna na antybiotyki

• Po 50 g – ziele rdestu ptasiego, ziele skrzypu polnego, ziele poziewnika, korzeń lukrecji, ziele krwawnika, korzeń mnieszka lekarskiego, kwiat słonecznika, pączki sosny, korzeń lubczyka.

Wszystkie składniki zmieszać. Za każdym razem brać kopiastą łyżkę stołową mieszanki, zalać szklanka wrzątku, przykryć na 3 godziny. Przecedzić, lekko podgrzać i pić 3 razy dziennie przed posiłkiem. Za każdym razem zaparzać świeże zioła.

Rozedma płuc i nieżyt oskrzeli

• Po 50 g – liść podbiału, korzeń arcydzięgiela, korzeń omanu, korzeń lukrecji, owoc jarzębiny, owoc róży, kwiat bzu czarnego, ziele przetacznika leśnego, pączki sosny, kwiat lipy, ziele macierzanki.

Wszystkie składniki zmieszać. Za każdym razem brać kopiastą łyżkę stołową mieszanki, zalać szklanka wrzątku, przykryć na 3 godziny. Przecedzić, lekko podgrzać i pić 3 razy dziennie przed posiłkiem. Za każdym razem zaparzać świeże zioła.

Krztusiec (koklusz)

• Po 50 g – pączki sosny, kwiat bławatka, liść podbiału, liść szałwii, owoc kopru włoskiego, ziele tymianku, ziele macierzanki, kwiat pierwiosnka, kwiat bzu czarnego, ziele przetacznika leśnego, porost islandzki.

Wszystkie składniki zmieszać. Za każdym razem brać kopiastą łyżkę stołową mieszanki, zalać szklanka wrzątku, przykryć na 3 godziny. Przecedzić, lekko podgrzać i pić 3 razy dziennie przed posiłkiem. Za każdym razem zaparzać świeże zioła.

Gorączka i grypa

• Po 50 g – kwiat bzu czarnego, kwiatostan lipy, kwiat słonecznika, kwiat wiązówki, liść mącznicy, korzeń arcydzięgiela, lorzeń lubczyka, owoc maliny, owoc głogu.

Wszystkie składniki zmieszać. Za każdym razem brać kopiastą łyżkę stołową mieszanki, zalać szklanka wrzątku, przykryć na 3 godziny. Przecedzić, lekko podgrzać i pić 3 razy dziennie przed posiłkiem. Za każdym razem zaparzać świeże zioła.

Dychawica oskrzelowa

• Po 50 g – ziele szanty, owoc kopru włoskiego, korzeń omanu, liść podbiału, korzeń prawoślazu, korzeń arcydzięgiela, kwiat bzu czarnego, pączki sosny, kwiat lawendy, kwiat slazu, liść szałwii.

Wszystkie składniki zmieszać. Za każdym razem brać kopiastą łyżkę stołową mieszanki, zalać szklanka wrzątku, przykryć na 3 godziny. Przecedzić, lekko podgrzać i pić 3 razy dziennie po 1 szklance przed posiłkiem. Za każdym razem zaparzać świeże zioła.

Pylica płuc

• Po 50 g – kora wierzby, kłącze tataraku, pączki sosny, ziele miodunki, kwiatostan kocanki, ziele poziewnika, korzeń lukrecji, liść podbiału, ziele krwawnika, kłącze pięciornika kurze ziele, ziele rdestu ptasiego.

Wszystkie składniki zmieszać. Za każdym razem brać kopiastą łyżkę stołową mieszanki, zalać szklanka wrzątku, przykryć na 3 godziny. Przecedzić, lekko podgrzać i pić 3 razy dziennie po 1 szklance przed posiłkiem. Za każdym razem zaparzać świeże zioła.

Na wszystkie przypadłości dróg oddechowych skutecznie pomaga czosnek spożywany w stanie surowym. Pięć ząbków czosnku drobno poszatkować, rozprowadzić na kromce chleba i nałożyć na to warstwę świeżego twarogu. Można też spożywać kawałeczkami czosnek z chlebem posmarowanym masłem lub czymkolwiek. Praktykować taką kurację pomocniczą w stosunku do ziołowej przed kolacją lub w czasie kolacji.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz